+386 40 237 919 info@ekotim.si

Vzdrževanje klimatske naprave je nujno zaradi zdravja ljudi, ki živijo in delajo v klimatiziranih prostorih. Ob tem pa ohranja energetsko učinkovitost naprave in prihrani denar pri porabi elektrike.

Klimatsko napravo naj enkrat na leto servisira pooblaščeni in specializirani serviser. Prah, bakterije in mikroorganizmi, ki se nalagajo v notranjosti enote, so vzrok različnih težav, kot so neugodne vonjave, slaba kakovost zraka, nenaravno šumenje in slabša energetska učinkovitost. Ob servisiranju pa lahko tudi sami prispevamo k dobremu vzdrževanju klimatske naprave.

Dezinficiranje in kontrola notranje enote

Pred tem je potrebno napravo izklopiti iz elektrike, odpreti masko, počasi izvleči filtre po navodilih proizvajalca, tako da ne poškodujete občutljivih plastičnih nastavkov. Za dezinfekcijo uporabite dezinfekcijsko razpršilo. Obenem je smotrno preveriti tudi stanje rež in odstraniti eventualno umazanijo, ki preprečuje normalen pretok zraka.

Čiščenje filtra

Filter najprej operete z relativno močnim curkom hladne vode. Ko odstranite prvi sloj umazanije, jih še za pol ure položite v mlačno vodo, ki ste ji dodali detergent za pomivanje posode. Za tem jih še enkrat sperete z vodo in ko se popolnoma posušijo, jih namestite nazaj v napravo.

Čiščenje zunanje enote

Tudi zunanja enota potrebuje nego, posebej zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom. Redno preverjajte ali je treba odstraniti kakšno listje in prah. Priporočljivo je tudi namestiti nadstrešek, ki ščiti enoto pred dežjem, sončnimi žarki in umazanijo.