+386 40 237 919 info@ekotim.si

Delovanje klimatske naprave. Princip delovanja klimatske naprave je prvi uporabil Willis Haviland Carrier, ameriški inženir, najbolj znan po izumljanju moderne klimatizacije, ki je je hladil zrak v prostoru tako, da ga je pihal po hladnih ceveh. Carrier je l. 1902 izdelal prvo električno enoto klimatske naprave, trinajst let kasneje pa ustanovil Carrier Corporation, podjetje specializirano za proizvodnjo ogrevalnih in prezračevalnih sistemov ter klimatizacije.

Danes moderne klimatske naprave uporabljamo tako za hlajenje prostorov v vročih poletnih dneh, kot tudi za ogrevanje ob hladnih dneh.

Marsikdo pa se verjetno nikoli ne vpraša, kako klimatska naprava deluje in nam ponuja udobje hladnega ali toplega doma. Za klimatsko napravo je pomembnih pet glavnih komponent; uparajalnik, kondezator, ekspanzijski ventil, kompresor in cevna navitja.

Večina klimatskih naprav deluje z deljenim sistemom, kar pomeni, da je sestavljena iz »vroče strani« ali kondenzacije enote, ki se nahaja na zunanji strani našega doma in »hladne strani«, ki se nahaja v našem domu. Notranja enota klimatske naprave je sestavljena iz ekspanzijskega ventila in hladne tuljave. Kompresor, ki ga nadzira termostat je srce sistema in deluje kot črpalka, zaradi katere hladilna tekočina teče skozi sistem. Naloga kompresorja je, da hladilni tekočini z nizkim tlakom in v plinastem stranju zviša tlak in temperaturo, ki nato teče v kondenzatorsko tuljavo. Oglejte si animacijo delovanja kompresorja klimatske naprave.

KAKO NAM KLIMATSKA NAPRAVA NUDI UDOBJE PRIJETNO OHLAJENEGA PROSTORA?

Zelo pomembna sestavina klimatske naprave je hladilno sredstvo, ki spreminja agregatna stanja in povzroča hlajenje zraka. Fizikalni zakon pravi, da tekočina ob faznem prehodu v plinasto stranje absorbira toploto. To nalogo ima hladilna tekočina klimatske naprave. V uporabi sta hladilna tekočina R410A, ki je zelo pogosto uporabljena in je visoko energetsko učinkovita, poleg tega pa je pretežno neškodljiva za ozonsko plast ter hladilna tekočina R32, katere potencial globalnega segrevanja je nižji za kar dve tretjini, če upoštevamo visok izoristek in majhno količino polnjenja. Z uporabo klimatske naprave s hladilno tekočino R32 pomembno prispevamo k varstvu podnebja.

Kompresor klimatske naprave hladilno sredstvo, ki je v plinastem stanju stisne in povzorči ekstremno povišanje temperature. Hladilno sredstvo je v tej fazi vroče, a še vedno v plinastem stanju, nato pa ga zgoščevalec prečrpa do kondenzatorja. Ventilator hladilno sredstvo klimatske naprave ohladi, ta kondenzira in se nato ponovno spremeni v tekoče stanje. Hladilno sredstvo se pod visokim pritiskom preko ekspanzijskega ventila vrne v notranjost klimatske naprave.

Topel zrak v prostoru se v klimatsko napravo vpihuje preko uparjalnika, odvaja pa s pomočjo ventilatorja. Zrak, ki mu je bila odvzeta toplota oz. ohlajeni zrak pa klimatska naprava vrača v prostor. Hladilno sredstvo z dodano toploto izpareva, s tem postopkom pa se toplemu zraku odvzema toplota in hladen zrak se vrača nazaj v prostor. Plinasto uparjeno hladilno sredstvo pa se ponovno vrne v kompresor, kjer se zgosti. Postopek hlajenja se v času delovanja klimatske naprave neprestano ponavlja.

Delovanje klimatske naprave – POLEG HLAJENJA ŠE ODVZEM VLAGE

Klimatska naprava ob ohlajanju zraka le tega tudi osuši. Notranja enota klimatske naprave odvzema zrak iz prostora, ga ohlaja in mu odvzema vlago, nato pa ga ohlajenega in razvlaženega vrača nazaj v prostor.

Relativna vlažnost je odstotek, ki nam pove koliko vlage lahko zrak še sprejme. Pri 100% vlažnosti, zrak ne more več sprejeti dodatne vlage. Če zrak segrevamo mu povišamo sposobnost sprejetja dodatne vlažnosti in obratno, če zrak ohladimo se relativna vlažnosti zraka veča. Če zrak še dodatno ohlajamo pa pride do pojava kapljic. Za primer, v naravi se ta pojav pokaže kot megla.

Pretirana vlažnost v prostoru je lahko velika težava, saj pomanjkanje nadzora vlažnosti v vročih, vlažnih poletjih lahko povzroči rast plesni in mnoge druge težave, kot so zdravstvene težave in pomanjkankanje udobja bivanja. Rešitev je moderni sistem klimatske naprave, ki razvlažuje in ohlaja tople, vlažne prostore.

Delovanje klimatske naprave – KAKO V HLADNIH DNEH KLIMATSKA NAPRAVA OGREJE PROSTOR?

Postopek ogrevanja zahteva, da se hladilni krog obrne, notranja enota klimatske naprave greje, medtem ko zunanja enota hladi.  Zunanja enota klimatske naprave odvzema toploto zunanjega zraka in preko notranje enote v prostor oddaja topel zrak. Pri hlajenju se srečujemo z odpadno toploto, ta pa pri ogrevanju postane vir gretja. Posebni ventil, ki je vgrajen na cevi, po kateri kroži hladilna tekočina, spremeni smer kroženja, hladilna tekočina zato v notranjo enoto prispe v plinastem agregatnem stanju in oddaja toploto. S pomočjo ventilatorja se ogret zrak vpihuje v prostor. Za ogrevanje so posebej primerne klimatske naprave, ki sodijo v razrede energetske učinkovitosti A+++, A++, A+ in A.

Delovanje klimatske naprave – KLIMATSKA NAPRAVA JE VBISTVU TOPLOTNA ČRPALKA

Poleti, ko mora notranjost ohladiti, klimatska naprava odvzema topli zrak iz prostora in ga oddaja zunanjosti, torej segreva zunanji zrak. Pozimi, ko mora notranjost segreti, pa odvzema toploto okolici, jo črpa ter oddaja v naš dom (klimatske naprave navadno segerevajo pri najnižji temperaturi do -15°C). Za postopke hlajenja in ogrevanja klimatska naprava porablja le električno energijo. Pri porabi 1kW električne energije lahko pridobimo tudi do 5 kW toplote. Prav tako celotni sistem klimatske naprave proizvaja približno trikrat več energije hlajenja, kot porabi električne energije za svoje delovanje.

Če se odločimo za klimatsko napravo kot edini vir gretja prostora, moramo izbrati takšno, ki ogreva tudi do zunanje temperature -25°C, saj takšna klimatska naprava varčno in hitro ogreje naš dom.

V naši ponudbi boste našli različne visoko kakovostne klimatske naprave proizvajacev MitsubishiDaikinGree in Toshiba. Poleg sobnih klimatskih naprav, pri nas lahko naročite tudi profesionalno klimatsko napravo. Strokovno podkovana ekipa svet-klime.si vam bomo nudili kvalitetno svetovanje pri izbiri najprimernejše klimatske naprave za vaš dom.